sâmbătă, 5 septembrie 2009

De ce?

De-a lungul vietii, "de ce" e o intrebare ce ridica adesea probleme. Mai exact, raspunsul este cel problematic..., dificil de gasit. Exista situatii in care ne este imposibil sa intelegem un gest, o fapta, o intamplare... iar in lipsa unei explicatii pertinente ajungem sa facem speculatii si sa ne zbatem intre variantele de raspuns gasite. Cate-o data raspunsul ce pare cel mai concludent e departe de adevar, dar alegem sa-l consideram realitate probabil pentru a scapa de chinuitorul "de ce?". De multe ori nici autorul unei gest nascator al "de ce"-ului nu e capabil sa gaseasca un raspuns, o explicatie a propriului gest. Nu ti s-a intamplat sa primesti in locul unei explicatii un banal ridicat din umeri?!... Se prea poate ca ridicarea din umeri sa fie insa mai simpla decat punerea in cuvinte a unui raspuns. Se mai intampla si sa nu vrem sa acceptam, de fapt, raspunsul... iar creierul sa incerce sa gaseasca tot felul de alternative aparent justificative. Cate-o data cel mai putin chinuitor este probabil sa nu cunosti raspunsul... dar cum procedezi sa scapi de "de ce"-ul ce-ti tipa in ureche?!

2 comentarii:

  1. Raspunsul la aceasta intrebare nu se afla intotdeuna in celalalt, ci adesea exista si in tine, poate fi aflat la nivel inconstient(in vis de exemplu) sau ajunge la tine dupa o perioada indelungata de timp. Atunci cand intrebarea chinuie si raspunsul nu vine, oricat l-ai fi cautat, e recomandat sa abandonezi goana innebunitoare dupa descifrare. Un ghepard nu va alerga pana isi va da sufletul dupa un iepure, daca isi da seama ca nu mai are sanse sa-l prinda. Se va opri ghidat de resorturi naturale de autoconservare. O solutie de a scapa de un De ce frustrant este sa iei in calcul faptul ca responsabilitatea nu-ti apartine tie sau celuilalt, ci intamplarii, destinului, irationalului, unor legi care nu sunt de tip cauza-efect.
    De ce-ul este ca o vrabiuta care a intrat, fara sa vrea, intr-o camera prin fereastra deschisa. Coplesita de noua realitate se va izbi de pereti sau de ferestrele inchise fara sa gaseasca drumul pe care a venit. Dupa un timp va cadea sleita de efort, va sta nemiscata o perioada mai lunga, apoi se va uita in jur, isi va regasi orientarea si va iesi fara graba din incapere, exact prin singurul loc posibil. Cand De ce-ul nu va mai fi in noi, ci in afara noastra, inseamna ca pasarea din noi si-a gasit noi repere.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Vrabiuta" ce-o am eu in vedere e cam incapatanata si deloc isteata. Asa cred ca se explica faptul ca dupa ce si-a revenit in urma efortului zbaterii inutile, o ia de la capat zvarcolindu-se parca mai disperat... si probabil tot inutil...

    RăspundețiȘtergere