miercuri, 31 martie 2010

Romania

Aceasta tara nu inseamna doar coruptie, strazi murdare, hoti sau tigani urat mirositori, prostituate sau baieti de bani gata, legi prost gandite sau politicieni excesiv de lacomi, scuipatori de seminte sau autoritati fara autoritate, domnia legii junglei sau pitipoance si baieti "de cartier", adolescenti exagerat de galagiosi si violenti, nesimtiti si gunoaie.

Romania are totusi si oameni cumsecade, traditii frumoase, mancaruri gustoase, copii talentati, sportivi renumiti, femei superbe, barbati sarmanti si incredibil de frumoase locuri si privelisti. Amabilitatea, veselia, ospitalitatea sunt si ele caracteristici ale romanilor. Muntii, marea, orasele stravechi si istoria acestei tari vorbesc si ele laolalta despre frumusetea Romaniei. Natura ce-i drept ne ajuta enorm la a avea o tara frumoasa.

Poate ca multi nu stiu inca s-o ingrijeasca si s-o pastreze. Poate ca multora putin le pasa de-o tigara aruncata pe jos sau de-o cutie de bere lasata pe munte sau poate ca pur si simplu nu ii duce capul sa realizeze si sa inteleaga efectele gestului lor. Dar sunt norocosi, totusi avem o tara frumoasa! Avem tone de caini pe strazi, cersetori la semafoare, hoti de buzunare poate in numar inmiit mai mare decat altii dar Romania inca rezista - ramane frumoasa! Poate ca nu mai avem un sistem de educatie coerent de ani de zile si poate ca comportamentul multora este doar un efect secundar, poate ca pe copilul de 5 ani ce merge pe strada de mana mamei care arunca un ambalaj pe jos nu are cine sa-l invete ca asta nu este nici frumos nici sanatos pentru viitorul sau. Poate ca unii nu stiu, nu le pasa sau nu sunt in stare sa inteleaga ca de la cota 2000 nu are cine si nici cum sa le coboare si sa le arunce resturile de la masa. Poate ca pe branconieri nu-i intereseaza sau nu sunt capabili sa-si dea seama ca efectele secundare ale gesturilor lor ii va afecta pe proprii copii.

Si totusi Romania este o tara tare frumoasa! Mai ales cand o privesti dintr-un unghi ce lasa in umbra "defectele".

Cat de "incarcator de baterii" este sa mergi pe poteci de munte, sa urmaresti trasee marcate de voluntari (caci n-are cine altcineva), sa auzi ciripitul pasarilor, sa te lasi mangaiat de razele de soare ce pastrund printre crengile copacilor sau sa te bucuri de superba priveliste ce-o gasesti dupa ajungerea in varf.

Cat de frumos este izul stravechi de prin satele nealterate de modern sau necalcate de stricatorii de imagine. Ce frumosi sunt oamenii simpli de la tara, puri, cinstiti, ospitalieri chiar si cand tot ce au de oferit este branza, ceapa si slanina cu pita facuta in casa. Cat de frumoasa e marea daca reusesti sa nu vezi gunoaiele de pe plaja. Tot frumosi sunt si acei oameni care voluntar aduna gunoaie dupa un concert pe plaja. La fel de frumosi sunt aceia care isi iau copiii de cativa anisori si merg sa planteze copaci. De apreciat sunt si acei copii care se straduiesc sa invete chiar intr-un sistem de educatie descurajant si care cand deschid gura te fac sa-i admiri. Toate astea fac si ele parte din Romania.

Romania este o tara frumoasa!

3 comentarii:

  1. Ma bucur sa gasesc un ton optimist in posturile tale. Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmmm... multumesc asemenea!
    Dar totusi mesajul de "printre randuri" nu e chiar optimist...

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca mai multi dintre cei plecati in afara, ar veni si ar incerca sa schimbe ceva aici, poate lucrurile ar merge mai bine. De obicei romanii, in special romanii, uita de unde pleaca, uita cine sunt cand dau de bani, ori de prea bine. Si mai uita, ca daca nu reusesti poti pleca inapoi. Dar ce te faci cu cei realizati aici? Care nu fac nimic pentru oameni, colegi? Ori cei care au impresia ca fac, si ascuns adanc in interiorul lor, sunt orgoliosi, rai, iar dupa un timp distrug tot ce au cladit, ori chiar mai rau, lasa in urma un crater imens si neigrijit?

    Schimbarea e in noi!

    RăspundețiȘtergere