miercuri, 10 februarie 2010

Zapada si... mila

A nins in Bucuresti din nou, mult. Troiene de zapada au rasarit pretutindeni. Traficul pietonal si rutier este mult ingreunat. Frumos aparent... un alb curat, dar nici macar asta nu "acopera" mizeria ce ne caracterizeaza pe noi, oamenii.

Pe straduta ce-o strabat destul de des dintre statia RATB si blocul in care locuiesc, trotuarul aluneca ingrozitor pentru ca stratul gros de zapada batatorita s-a transformat in ghetus. Mergang cu destula dificultate si mare concentrare la pastrarea echilibrului, realizez ca ma cuprinde brusc un soi de mila... puternica! Bietii oameni stand in vilutele cochete ce populeaza cartierul Vatra Luminoasa, avand masini destul de costisitoare parcate in fata portilor sau in curti, au ramas fara bani! Criza bat-o vina este probabil cea responsabila de lipsa posibilitatii de a cumpara o lopata cu care sa fie curatata zapada de pe trotuarul din fata casei si gardului propriu. Pe o intreaga straduta civilizata (teoretic), numai doua familii au reusit sa curate zapada din fata propriei locuinte. Nici nu-mi dau seama cum s-au descurcat acesti bieti oameni sa sacrifice ceva banuti (pentru lopata sau poate pentru omul angajat) si timp pentru uriasa munca depusa din simt civic. Ba mai mult, probabil au si suportat privirile dispretuitoare si zeflemitoare ale vecinilor ce considera ca "autoritatile trebuie sa-si faca treaba". Sa vina sa curate!!!

Ma uitam recent la o stire legata de acest subiect. Primarul nu stiu carei localitati a pus mana pe lopata si a inceput sa curate trotuarul din fata primariei sperand ca prin exemplul personal sa convinga si pe altii sa-si curate zapada din fata propriului spatiu locativ sau comercial. Mi-a fost iarasi mila! De noi! Ca suntem extraordinar de patetici. Ca suntem nesimtiti, lenesi si prosti. Ca avem nevoie sa fim impinsi de la spate, rugati frumos sau amenintati cu amenzi ca sa facem un lucru de bun simt. Ca pe masura ce inaintam in timp si ne dezvoltam tehnologic suntem parca si mai cretini! Mi-e mila ca cu cat avem scoli mai inalte suntem mai needucati, ca cu cat avem parinti mai intelectuali cu atat suntem mai idioti, ca cu cat avem bani mai multi cu atat suntem mai lacomi si mai indiferenti la cei din jur. Mi-e mila de noi pentru ca cred ca simtul civic este doar istorie!

Ma intreb pe cand vom avea nevoie de un exemplu personal pentru stersul la fund?

6 comentarii:

  1. Nici nu ma mira atitudinea ingamfata a proaspatilor imbogatiti, care au impresia ca totul li se cuvine si care sunt lipsiti totalmente de bun simt. Cum sa te astepti sa isi curete zapada din fata curtii cand ei tipa in gura mare cate taxe si impozite platesc statului roman. Am trait o experienta similara acum doua zile, ramanand inzapezit cu masina pe o straduta din cartierul Tei, unde nici primaria nu bagase pluguri de zapada, dar nici proprietarii nu-si curatasera propriul trotuar. Spiritul civic nu poate exista la membrii marunti ai unei comunitati atata timp cat conducatorii acesteia nu dau un exemplu mai intai sau daca nu sunt folosite metode coercitive (amenzi).
    Primii amendati, insa, conform unei stiri din presa, sunt Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerul Finanţelor Publice, institutii ce au fost sanctionate de catre Primaria Capitalei pe motiv ca nu aveau trotuarele curatate de zapada. Intr-o conferinta de presa, primarul Sorin Oprescu, surprins si el de zelul subalternilor lui a declarat: "bai, nu sunteti sanatosi". Intradevar, nu suntem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie tot mi se pare ca facem sau nu facem unele chestiuni pe lumea asta din simplul bun simt! Baie de ce facem fara sa fim amenintati cu amenzi? Pentru ca conducatorii fac baie, nu? Nu stiu ce sa zic... eu n-am vazut pe nici unul - cred ca ne mint. Eu zic de maine nici sa nu ne mai spalam! Ia sa vina autoritatile sa ne spele ca doar le dam atatea taxe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu de ce foarte multi care isi fac blog se descriu ca fiind lipsiti de orice talent, mediocrii etc., cand de fapt ideea despre voi insiva nu este asta, ca altfel nu v-ati scrie gandurile..De ce ipocrizie?Si de ce trebuie sa fiti nemultumiti intruna? Nu va e greu sa fiti asa tristi mereu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Incercand sa trec peste tonul agresiv ce-mi pare ca razbate dintre randurile tale, voi incerca sa-ti raspund: Nu mi se pare ca faptul ca X isi scrie o parte dintre ganduri pe un blog reprezinta dovada incontestabila ca X are incredere in sine si este convins (de fapt) ca este talentat si peste medie (banuiesc ca aici te referi la talentul de a scrie...?!). Chiar as putea spune ca din punctul meu de vedere parerea despre sine si decizia de a crea un blog nu au in mod necesar o legatura. Asadar propozitia "ideea despre voi insiva nu este asta" nu poate fi o concluzie ci reprezinta mai degraba o ipoteza ce trebuie intai demonstrata. Avand in vedere ca urmatoarea intrebare din comentariul tau se bazeaza pe o ipoteza inca nedemonstrata consider timp pierdut straduinta de a-ti raspunde.

    La penultima intrebare as raspunde tot cu o intrebare, sau chiar cu doua: de ce trebuie sa existe motive de nemultumire? sau poate consideri ca acele motive sunt inventate??!

    Iar la ultima intrebare as scoate din context "intruna" (caci asta iarasi este o ipoteza nedemonstrata si greu demonstrabila) si as raspunde: cu siguranta e mai simplu decat a fi ignorant si indiferent, banuind ca "asa tristi" are legatura cu nemultumirea din intrebarea anterioara si deci cu capacitatea nemultumitilor de a observa motive de nemultumire.

    Mentionez ca raspunsul meu nu se vrea a fi decat propria opinie, nicidecum o parere reprezentativa pentru bloggerii carora tu te adresezi colectiv.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim. Simt o intepatura in coaste si ma vad nevoit sa intervin, pentru ca ma consider vizat de comentariul tau (un astfel de blog am si eu, iar cuvinte ca “mediocru” si “netalentat” le-am scris si eu descriind propria-mi persoana ). Voi incerca astfel, niste raspunsuri la intrebarile tale, precum si cateva consideratii pe care le vad necesare.

    Inteleg din comentariul tau ca orice posesor de blog trebuie neaparatat sa fie si talentat la scris. Se presupune cumva ca scrierea gandurilor, trairilor, ideilor sau impresiilor personale fata de un anumit subiect, pe un blog public trebuie musai sa presupuna talent scriitoricesc ca al lui Slavici? Nici vorba, spun eu ! O astfel de scriitura nu reprezinta altceva decat o impresie proprie, ce se poate dovedi eronata, dar cu siguranta arata curajul de a o posta intr-un mediu public, dovedind astfel incredere in gandirea proprie si nicidecum neaparat talent literar. Posesorii de blog nu cauta faima, nu se asteapta sa fie descoperiti de vreun editor bogat care sa-i faca autori de succes, ci pur si simplu considera ca au ceva de spus in spatiul public atat de vast al Internetului.

    Sunt ipocrit? Probabil nu cunosti definitia cuvantului. Dex-ul defineste ipocrizia ca fiind duplicitate, falsitate, minciuna, perfidie, viclesug. Termenul corect in ceea ce ma priveste este MODESTIE. Nu sustin ca modestia este neaparat o virtute (desi multi m-ar putea contrazice), dar infumurarea este cu siguranta un defect. Deseori vezi pe canalele de televiziune o multitudine de persoane publice spunand (cui vrea sa-i asculte) cat sunt de talentati si cat succes au ca artisti. In opinia mea acestia sunt adevaratii ipocriti, petru ca desi unii dintre ei sunt constienti de ridicolul situatiei in care se gasesc, continua cu abnegatie sa ceara recunoasterea unui talent inexistent. In ceea ce ma priveste, blogul si activitatile scriitoricesti nu depasesc faza de hobby.

    Nemultumirea fata de propria persoana provine numai din faptul ca sunt extrem de critic cu mine insumi, ca vreau mai mult (stiind ca pot mai mult), pentru ca imi doresc lucruri la care nu am putut inca accede pana acum din multe si diferite motive (care de cele mai multe ori mi se datoreaza in exclusivitate), dar asta nu inseamna ca nu voi fi la un moment dat mandru de reusitele mele viitoare.

    Sperand ca textul de mai sus (scris cu minimum de talent de care dispun) ti-a putut raspunde la intrebari, iti recomand lecturarea unor blog-uri si site-uri cu bancuri si poante hazlii, precum si vizionarea unor filme cu Charlie Chaplin, Stan si Bran sau Benny Hill, caci (lesne se poate observa) astfel de bloguri te intristeaza si cine stie, Doamne fereste, sa nu cazi in depresie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce blog trist ... de ce nu scrii despre lucrurile frumoase din viata ta?

    RăspundețiȘtergere